Testovanie Remoska® vs Pečenka

Aký je rozdiel medzi misou na pečenie Remoska® a Pečenkou od značky ETA?

Odložili sme všetky pocity a predsudky. Jednoducho sme všetko dôkladne zmerali. To vám dáva jedinečnú príležitosť porovnať všetky detaily. Každý si môže urobiť vlastný záver o tom, ktorá misa na pečenie je pre neho tá pravá!

Do testu sme vybrali dva najpredávanejšie modely v Českej republike, Remoska® Prima 4l a ETA Pečenka 013390000. Voľba padla na tieto dva modely, pretože obidva sú určené iba na pečenie a majú porovnateľné špecifikácie podľa špecifikácií dostupných na internete.

Remoska® Prima ETA Pečenka

 

Balenie 

Oba produkty sú balené v kartónových krabiciach, v prípade Primy je na obale uvedený údaj o krajine výroby (Česká republika), v prípade Pečenky je na obale uvedený údaj o predĺženej záruke na dobu 5 rokov.

Remoska® Prima ETA Pečenka

 

Po rozbalení sú tieto dve škatule už odlišné. V prípade Primy váži celkový obalový materiál 0,9 kg a pozostáva výlučne z papiera. V prípade Pečenky obal obsahuje 0,93 kg papiera a 0,12 kg plastových obalov. U Pečenky je benefitom pribalená kuchárka, ktorá obsahuje zaujímavé inšpirácie pre prvé kroky s novým spotrebičom.

Remoska® Prima ETA Pečenka

 

Senzorický test

Pred samotnou demontážou sme otestovali misy na pečenie v praxi. Ako jedlo na testovanie produktu sme si vybrali pečené kura, jeden z najklasickejších receptov na pečenie. Pre čo najpresnejšie výsledky sme zvolili najjednoduchšiu možnú prípravu kuracieho mäsa, ktoré sme ochutili iba soľou. Do obidvoch mís na pečenie sme pridali čajovú lyžičku slnečnicového oleja.

ETA Pečenka (Kura 1483 g)                                                                Remoska® Prima (Kura 1476 g)

V priebehu rozohrievania mís na pečenie, v prvých 20 minútach prišlo k rýchlejšiemu predhriatiu u Pečenky. Následne však Pečenka dosiahla maximálnu teplotu v rozmedzí 140 °C – 150 °C. Po prvej polhodine Remoska Prima pokračovala v nahrievaní a dosiahla teplotu v rozmedzí 160°C - 170°C. V prípade Primy po 60 minútach bolo kura upečené. U Pečenky sme museli pokračovať v pečení ďalších 20 minút pri stálej teplote okolo 145 °C. Po 80 minútach sme vytiahli hotové kura aj z Pečenky. Po senzorických testoch sme prišli k záveru, že kura pečené v Pečenke malo ešte minimálne 10-15 minút v Pečenke zostať.

 

Teplotná krivka pre testovaný recept

 

Remoska® Prima 166 °C                                                            ETA Pečenka 143 °C

Technické časti skúšok

Po senzorickej časti sme obidve misy na pečenie preniesli z kuchyne do dielne a poriadne ich rozobrali.

 

Spotreba energie

Deklarovaný elektrický príkon zodpovedá skutočne nameranému príkonu. Pečienka má o 105 W menší príkon ako Prima. Na spresnenie efektivity obidvoch modelov sme vykonali test pozostávajúci z ohrevu 1,5 l vody z 30 °C do varu. V prípade Primy, vďaka silnejšej špirále zovrela voda  o 12 minút skôr ako v Pečenke. Aj keď je príkon Pečenky nižší ako u Primy, vďaka rýchlejšiemu ohrevu spotrebuje Prima menej energie ako Pečenka.

Výhodou Pečenky je, že špirála sa pri otvorení veka vypne vďaka bezpečnostnému spínaču. Prima tento bezpečnostný prvok nemá.

Remoska® Prima

ETA Pečenka

Čas potrebný na zvýšenie teploty z 30 °C na 100 °C (min:s)

0:31:15

0:43:00

Priemerný príkon (W)

591

477

Spotrebovaná elektrina (kJ)

1 108

1 231

Účinnosť ohrevu vody (%)

39,6

35,7

 

Hrúbka materiálov

Telo obidvoch mís na pečenie je vyrobené z hliníka pre špecifickú distribúciu tepla, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie mís na pečenie. Obidvaja výrobcovia vyhlasujú, že riad nie je vhodný na varenie a preto ich nemožno použiť ako plnohodnotné hrnce.

V prípade misy na pečenie Prima sa používa materiál s hrúbkou 2,4 mm a v prípade Pečenky je hrúbka plechu 2 mm.

Objemy obidvoch nádob po samotný okraj nádoby sú 6,8 l v prípade Primy a 5,7 l v prípade Pečenky. Je však dôležité poznamenať, že využiteľný objem na pečenie je výrazne menší. Použiteľný objem sa vypočíta ako objem nádoby po naplnení 1,5 cm pod spodným okrajom veka na pečenie. Ak počas pečenia prekročíte tento objem, jedlo sa spáli na povrchu. Táto metrika predstavuje úžitkový objem Pečenky 3,5 l a úžitkový objem Prima 4 l.

Remoska® Prima ETA Pečenka

 

Test odolnosti nepriľnavého povrchu

Obidve testované misy sú pokryté povrchmi na báze PTFE, ľudovo označovanými ako "teflón". Na prvý pohľad sa však jedná o odlišný nepriľnavý povrch, pretože povrch Pečenky je vysoko lesklý a u Primy skôr matný.

Pri Remoske výrobca deklaruje použitie základného dvojvrstvového povrchu Teflon® Classic. 

V rámci testovania sme obidve misy podrobili trom základným testom kvality nepriľnavých povrchov. Pred začiatkom testov sa uskutočnilo počiatočné meranie hrúbky nástreku. Vrstva nepriľnavého povrchu je u Pečenky vždy o niečo tenšia (približne o 15%) a nanáša sa nerovnomerne.

Hrúbka nástreku nepriľnavého povrchu na mise v mikrometroch (µm)

STENY

Priemer

DNO

Priemer

REMOSKA® Prima P32F/01

27,5

28,1

34,3

29,97

26,2

25,5

27

26,23

ETA 013390000

20,5

25,8

31,3

25,87

25,2

25,5

17,5

22,73

 

LGA TEST

Táto skúška pozostáva z testovania odolnosti hrnca proti oderu. Pomocou kovových guľôčok sa povrch hrnca obrusuje. Po každých 15 minútach postupne odstraňujeme krytie štvrtiny hrnca a hrniec sa týmto spôsobom namáha 45 minút. Posledná štvrtina zostáva pre porovnanie v pôvodnom stave.

Remoska® Prima  ETA Pečenka

 

Z fotografií je zrejmé, že oba testované produkty majú po 30 minútach testovania úplne odstránený povrch. V oboch prípadoch ide o dvojvrstvové povrchy vhodné predovšetkým na použitie na formy a plechy na pečenie a nie na riad. 

CROSSHATCH test

Tento test je určený na testovanie kvality nástreku. Spočíva v narezaní „mriežky“, nalepení špeciálnej pásky a následnom rýchlom strhnutí. To môže primárne odhaliť technologické chyby vo výrobe. Ak sa nedodržia správne technické postupy, dôjde k strhnutiu mriežky. Testom prešli obidva testované modely na výbornú.

Remoska® Prima, PRED ETA Pečenka, PRED

 

Remoska® Prima, PO ETA Pečenka, PO

 

Scotchbrite test

Táto skúška pozostáva z postupného obrusovania panvice pri štandardizovanom zaťažení pomocou hrubej strany špongie na misu. Po tisícke prejdení špongiou sa na povrchu bez tuku upečie volské oko. Ak sa vajíčko pripáli, misa testovaním neprešla.

Po prvej fáze sme vajcia upiekli na oboch nádobách bez spálenia. Po vykonaní druhej fázy sa vajíčko však pripálilo na oboch misách.

Remoska® Prima, 1 000 cyklov ETA Pečenka, 1 000 cyklov

 

Remoska® Prima, 2 000 cyklov ETA Pečenka, 2 000 cyklov

 

Vyhodnotenie

Obidve misy na pečenie majú svoje plusy aj mínusy.Podstatnými rozdielmi u oboch výrobkov zistenými vykonaným testom sú rozdielna maximálna teplota pečenia a rozdiel v objeme (úžitkovom objeme) oboch výrobkov, kde pri hľadaní správneho modelu pre celú rodinu, môže byť nepozorný zákazník prekvapený.

Remoska® Prima

ETA Pečenka

Objem

6,8 l

5,7 l

Maximálna teplota pečenia

160 – 170 °C

140 – 150 °C

Darčeky v balení

nie

Kuchárska kniha

Bezpečnostná poistka

nie

áno

Hrúbka misy

2,4 mm

2 mm

Krajina výroby

Česká republika

Čína