Slaný koláč s cuketou a rajčinami
Quiche je obľúbený francúzsky slaný koláč, ktorý má mnoho variantov. My sme sa ho rozhodli pripraviť so sezónnou zeleninou - cuketou a rajčinami. Slaný koláč sa skvele hodí ako ľahký obed alebo večera, ale je aj originálnym pohostením pre návštevu, piknik alebo na oslavu. Upečte si ho s nami.
- Čas na prípravu 20 minút
- Doba varenia 45 minút
- Počet porcií 2
Čo budete potrebovať
150 g hladkej múky
120 g vychladeného masla nasekaného na kúsky
3 – 4 lyžice ľadovej vody
štipka soli
1 kelímok kyslej smotany (200 g)
3 vajcia
soľ, korenie
štipka muškátového orieška
100 g anglickej slaniny alebo prosciutta
150 g syra, napr. cheddar, gouda
polovica červenej cibule
cuketa
rajčina
Postup
- Najskôr spracujeme múku a maslo, pridáme vodu podľa potreby tak, aby vzniklo hladké lesklé cesto, ktoré dáme do chladničky na hodinu odpočinúť.
- Cesto následne rozvaľkáme na kruh a vložíme do ľahko maslom vymastenej Remosky Dua. Kraje cesta vytvarujeme vidličkou alebo prstami do výšky aspoň 2-3 cm. Dno popicháme vidličkou. Aby sme zabránili nafúknutiu cesta, vložíme na cesto papier na pečenie a nasypeme fazuľu alebo šošovicu. Pečieme 15 minút.
- Ľahko si orestujeme slaninu s cibuľkou na panvici, necháme vychladnúť a zmiešame so smotanou, vajciami a nastrúhaným syrom. Pridáme soľ, korenie a štipku muškátového orieška. Vrch ozdobíme plátkami cukety a rajčín. Pečieme dozlatista cca 30 minút. Krájame až po vychladnutí.