Linecký koláč s čučoriedkami

Jesenná klasika k nedeľnej kávičke. Čučoriedky, brusnice, proste všetko, čo nájdete v lese.

  • Čas na prípravu 20 minút
  • Doba varenia 40 minút
  • Počet porcií 4

Čo budete potrebovať

200 g zmäknutého masla

100 g práškového cukru

štipka soli

lyžička mletej škorice

300 g hladkej múky

200 g mletých orechov (lieskové, vlašské, mandle)

2 vajcia

štipka kypriaceho prášku

1 žĺtok

mandľové lupienky

čučoriedkový džem

Postup

  1. Múku spracujte s cukrom, soľou, škoricou (prípadne aj štipkou klinčeka alebo muškátu), citrónovou kôrou (čerstvou či sušenou), kypriacim práškom, zmäknutým maslom, vajíčkami a mletými orechmi na hladké cesto. Ak by sa lepilo, zabaľte ho do fólie a nechajte v chladničke hodinu odpočívať.
  2. Potom približne dve tretiny cesta rukami natlačte na dno a boky (stačí asi 2 cm) remosky (staršie typy vymažte maslom) a potrite džemom. Zvyšné cesto rozvaľkajte, nakrájajte na prúžky a položte do mriežky a okolo obvodu na korpus.
  3. Potrite žĺtkom rozšľahaným s trochou vody, posypte mandľovými lupienkami a pečte asi 40 minút dozlatista.