Linecký koláč s čučoriedkami
Jesenná klasika k nedeľnej kávičke. Čučoriedky, brusnice, proste všetko, čo nájdete v lese.
- Čas na prípravu 20 minút
- Doba varenia 40 minút
- Počet porcií 4
Čo budete potrebovať
200 g zmäknutého masla
100 g práškového cukru
štipka soli
lyžička mletej škorice
300 g hladkej múky
200 g mletých orechov (lieskové, vlašské, mandle)
2 vajcia
štipka kypriaceho prášku
1 žĺtok
mandľové lupienky
čučoriedkový džem
Postup
- Múku spracujte s cukrom, soľou, škoricou (prípadne aj štipkou klinčeka alebo muškátu), citrónovou kôrou (čerstvou či sušenou), kypriacim práškom, zmäknutým maslom, vajíčkami a mletými orechmi na hladké cesto. Ak by sa lepilo, zabaľte ho do fólie a nechajte v chladničke hodinu odpočívať.
- Potom približne dve tretiny cesta rukami natlačte na dno a boky (stačí asi 2 cm) remosky (staršie typy vymažte maslom) a potrite džemom. Zvyšné cesto rozvaľkajte, nakrájajte na prúžky a položte do mriežky a okolo obvodu na korpus.
- Potrite žĺtkom rozšľahaným s trochou vody, posypte mandľovými lupienkami a pečte asi 40 minút dozlatista.