Gratinované zemiaky
Gratinované zemiaky sú lahodným jedlom, ktoré kombinuje jemnosť smotany s chrumkavou zlatistou kôrkou na povrchu. Tento francúzsky pokrm je ideálny ako príloha k mäsu, ale môže sa stať aj hlavným chodom.
- Čas na prípravu 15 minut
- Doba varenia 95 minut
- Počet porcií 4
Čo budete potrebovať
1 kg zemiakov
800 ml smotany 33%
2 lyžičky solamylu
muškátový orech
1 lyžica soli
čierne korenie
Postup
- Zemiaky zbavíme šupky a nakrájame ich na tenké plátky buď pomocou krájača, alebo použijeme kvalitný nôž.
- Smetanu si predom v hrnci zredukujeme zhruba na polovicu, pridáme do nej soľ, korenie, majoránku a nastrúhaný muškátový orech. Môžeme pridať trochu solamylu na zahustenie.
- Do misy Remoska® Prima vložíme na dno pečiaci papier, naň položíme vrstvu nakrájaných plátok zemiakov a vrstvu smotany. Takto vrstvíme a ako poslednú vrstvu položíme opäť plátky zemiakov. Všetko zalijeme napokon smotanou.
- Na mísy Remoska® Prima položíme pečicí víko a pečeme cca 1 hodinu a 35 minut.
- Zhruba 20 minut před dopečením povrch gratinovaných brambor zasypeme nastrouhaným sýrem a necháme dozlatova zapéci.