Tekvicové chutney
Chutney je pikantná omáčka, ktorou môžete spestriť akékoľvek slané jedlo všetkým náročným jedákom a milovníkom pikantného jedla.
Čo budete potrebovať
- 100 g kryštálového cukru
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- štipka mletého čierneho korenia
- štipka mletej sladkej papriky
- 1-2 sušené čili papričky
- 200 g cibule
- 3 lyžičky soli
- 1 kg tekvice
- 1 bobkový list
- ½ limetky
- štipka čerstvého strúhaného zázvoru ( cca 8 g )
- rastlinný olej
Postup
Tekvicu ošúpeme, vyberieme semená a nakrájame na menšie kocky. Vložíme ju s trochou vody do hrnca Remoska Tria, pridáme 2 lyžičky soli, mleté korenie a bobkový list. Prikryjeme pokrievkou a varíme až do zmäknutia. Cibuľu nakrájame nadrobno a dozlatista opražíme na rastlinnom oleji na panvici Remoska Vega. K cibuli pridáme mletú papriku, premiešame a panvicu odstavíme.
Z uvarenej tekvice zlejeme prebytočnú vodu, pridáme horčicu, cibuľu s paprikou, cukor, na drobné prúžky nakrájanú 1-2 čili papričky a podľa chuti dosolíme. Pridáme trocha čerstvého nastrúhaného zázvoru. Polejeme troškou limetkovej šťavy a pridáme trošku nastrúhanej limetkovej kôry. Za stáleho miešania varíme, pokiaľ nám zmes nezhustne. Zmesou nakoniec naplníme vyvarené zaváracie fľaše, uzavrieme ich viečkami a sterilizujeme pri teplote 80 C asi 30 minút.
Tekvicové chutney môžeme použiť ako prílohu k mäsu alebo napríklad k syrom.