Švédske mäsové guľky
Pripravte si v Remoske túto obľúbenú švédsku klasiku, ktorá jednoducho bodne v akomkoľvek ročnom období.
Čo budete potrebovať
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 250 g mletého bravčového mäsa
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 100 g strúhanky
- 1 vajce
- 5 lyžíc mlieka
- soľ a korenie
- 40 g masla,
- 40 g hladkej múky
- 150 ml zeleninového vývaru
- 150 ml hovädzieho vývaru
- 150 ml smotany na šľahanie 30%
- 2 čajové lyžičky sójovej omáčky
- 1 čajová lyžička, dijonská horčica
Postup
V miska dôkladne rukou premiešame mleté hovädzie a bravčové mäso. K mäsu pridáme najemno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, strúhanku, vajíčko a mlieko. Osolíme, okoreníme a premiešame. Pokiaľ sa bude mäsová zmes dosť lepiť na ruky, tak prisypeme trocha strúhanky. Z mäsovej zmesi tvarujeme malé guľôčky, ktoré si uložíme na tácku a necháme ich pred tepelnou úpravou odpočívať zakryté v chladničke- ideálne cca 2 hodiny, aby nám pri vyprážaní držali tvar a konzistenciu. Po 2 hodinách si postavíme hrniec Remoska® Tria na tepelný zdroj a rozohrejeme si v nej trochu oleja, na ktorom si mäsové guličky zo všetkých strán vypražíme. Ak budú na povrchu hnedé a opečené, tak hrniec Remosky Tria uložíme do plastového stojanu, na hrniec položíme pokrievku a masové guličky v Remoske zapečieme cca 30 minút. Medzitým si pripravíme krémovú omáčku. Vo vysokej panvici Remoska® Vega si rozohrejeme maslo, pridáme múku a miešame pokiaľ nám nevznikne hnedá zápražka. K hotovej zápražke za stáleho miešania prilejeme zeleninový a hovädzí vývar, smotanu, sójovú omáčku a pridáme horčicu. Všetko spoločne privedieme k varu a za stáleho miešania varíme, pokiaľ omáčka nezhustne.
Mäsové guličky podávame preliate omáčkou a s brusnicovým džemom. Ako prílohu môžeme zvoliť zemiaky, hranolky, zemiakovú kašu alebo maslové halušky.
Domáci brusnicový džem
Čo budete potrebovať
- čerstvých alebo zmrazených brusníc
- 100 g cukru
- 120 ml vody
Postup
Všetky ingrediencie zmiešame v malej panvici Remoska® Vega. Privedieme k varu, stiahneme plameň a všetko premiešame a varíme cca 8 - 10 minút, pokiaľ sa brusnice nerozpadnú a omáčka mierne nezhustne. Zoberieme panvicu so sporáka a necháme vychladnúť. Omáčka po vychladení ešte zhustne. Pokiaľ by bola omáčka po vychladení príliš hustá, vmiešame do nej trocha prevarenej vody.