Risotto s medvedím cesnakom
Recept na toto skvelé jarné risotto sme si požičali z blogu Kuchařka pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové.
Čo budete potrebovať
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 šalotka alebo malá cibuľa
- 100 ml bieleho vína
- 250 g ryže na rizoto (arborio, carnaroli ) alebo aspoň krátkozrnnej ryže
- Cca 750 ml horúceho zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 100 g medvedieho cesnaku
- 200g mladého vylúpaného hrášku alebo mrazeného
- 3 lyžice strúhaného parmezánu
- 1 lyžica masla
Postup
Vo väčšej panvici Remoska Vega podusíme na rozohriatom oleji pokrájanú cibuľu tak, aby zmäkla- nenecháme ju však zhnednúť. Pridáme ryžu a za stáleho miešania ju čiastočne opražíme. Akonáhle bude hroziť pripálenie, podlejeme vínom a ďalej miešame, pokiaľ sa všetko nevyparí a nevsiakne do ryže.
Prilejeme jednu veľkú naberačku horúceho vývaru a ďalej pokračujeme v miešaní na stredne silnom plameni, pokiaľ je na panvici vidieť tekutinu. Potom vlejeme ďalšiu naberačku a rovnakým spôsobom postupujeme , pokiaľ nespotrebujeme všetok vývar a ryža nezmäkne. Trvá to približne 15 min. Ak sme už spotrebovali všetok vývar a ryža ešte nie je dostatočne mäkká, môžeme namiesto vývaru priliať horúcu vodu.
Medvedí cesnak premyjeme pod tečúcou vodou. Niekoľko krát prekrojíme a pridáme k takmer hotovému risottu. Premiešame a necháme chvíľu listy teplom nasiaknúť a zmäknúť. Nakoniec vmiešame maslo , 2 lyžice parmezánu a hrášok. Dochutíme soľou a korením.
Hotové risotto necháme jednu až dve minúty stáť mimo sporák, potom ho rozdelíme na taniere a posypeme zvyšným parmezánom.