Švédska šafránová torta Saffranskaka
Švédska variácia na bábovku, ktorá nielenže skvelo chytí, ale aj vyzerá ako od profesionálneho cukrára. S Remoskou je všetko samozrejme úplne jednoduché.
Čo budete potrebovať
- 300 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 160 g zmäknutého masla
- 180 ml mlieka
- 4 vajcia
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- Štipka soli
- Šafránové nite
Ingrediencie na polevu
- 250 g preosiateho práškového cukru
- 5 polievkových lyžíc horúceho mlieka
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Postup
V miske si najprv rozdrvíme šafránové nite s troškou cukru. Môžeme použiť aj mažiar; my sme šafrán rozdrvili pomocou čajovej lyžičky. Rozdrvený šafrán s cukrom zalejeme vlažným mliekom a premiešame.
Do misy nasypeme múku a zmiešame ju s práškom do pečiva. Na vypracovanie cesta použijeme robot. V mise robota si vyšľaháme maslo s tromi štvrtinami cukru. Keď hmota naberie na objeme, stiahneme otáčky a postupne po jednom zašľaháme žĺtky. Z bielkov si vyšľaháme v novej mise sneh so štipkou soli. Šľaháme tak dlho, pokiaľ bielky nezbelejú. Potom pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh.
K vyšľahanému maslu s cukrom a so žĺtkami prilejeme trochu mlieka s rozmiešaným šafránom a prisypeme časť múky. Ručne za pomoci varešky rozmiešame. Pridáme zvyšnú múku a mlieko a opäť všetko zamiešame. Do cesta opatrne vmiešame vyšľahaný tuhý sneh.
Pri pečení torty sme použili silikónovú formu na bábovku a tortu sme upiekli s formou priamo v remoske Tria. Pokiaľ používate na pečenie v Remoskách silikónové formy alebo zapekacie misy, dbajte o to, aby sa horný okraj foriem alebo misiek nedotýkal spodného okraja pokrievky, ktorým misu zakryjete.
V prípade, že nepoužijeme silikónovú formu na pečenie, tak do misy Remosky nakvapkajte cca 4 kvapky oleja a prstami ju vytrite. Cesto opatrne vlejeme do misy, prikryjeme pokrievkou a pečieme cca 45 minút.
Upečený korpus opatrne vytiahneme z Remosky a necháme ho vychladnúť.
Kým nám korpus vychladne, tak si pripravíme polevu na tortu. Do misky si preosejeme práškový cukor a pridáme doň horúce mlieko, lyžicu citrónovej šťavy a dobre všetko premiešame. Pokiaľ bude poleva veľmi riedka, prisypeme trochu práškového cukru a zamiešame. Hotovou polevou potrieme vychladený korpus a ozdobíme napríklad čerstvými brusnicami alebo jadierkami z granátového jablka.
Ideálne podávame až na druhý deň po upečení.