Pečené kura plnené hubami
Jamie Oliver s touto chutnou hubovou plnkou premení pečené kura na niečo mimoriadne.
- Čas na přípravu 15 minut
- Doba vaření 90 minut
- Počet porcí 4
Co budete potřebovat
10 g rozmixovaných sušených húb
1 lyžica olivového oleja
2 strúčiky cesnaku, nakrájaného na tenké plátky
1 zväzok čerstvého tymiánu, natrhané lístky a vetvičky na plnku
200 g šampiónov nasekaných nahrubo
80 g zmäknutého masla
½ zväzku petržlenu
1 lyžička hľúzovkový olej
1,4 kg celého kuraťa
1 biela cibuľa, nakrájaná na kocky
2 stopky zeleru, nakrájané na 3 cm kúsky
1 veľký fenikel, očistený a pokrájaný na kúsky
250g paradajky cherry strapec
150 ml bieleho vína
Soľ
Dusená zelenina a varené alebo opečené zemiaky
Postup
- Sušené hríby vložíme do misy a zalejeme 1 šálkou 250 ml horúcej vody a necháme ich namočené cca 5 – 10 min.
- Zahrejeme si olej vo veľkej panvici na strednom ohni. Pridáme cesnak, tymián a za stáleho miešania restujeme 1 minútu, pokiaľ cesnak nie je dozlatista. Pridáme namočené hríby aj s tekutinou a varíme za stáleho miešania 15- 20 minút pokiaľ hríby trochu zmäknú.
- Zmes vlejeme do misy a premixujeme ju tyčovým mixérom a necháme zľahka vychladnúť. Do hríbovej zmesi pridáme maslo, petržlen a hľúzovkový olej. Ochutíme a premiešame.
- Kura si vcelku položíme na pracovnú plochu krkom k sebe. Vezmeme si gumovú stierku a umiestnime ju opatrne pod kožu kuraťa tak, aby sme kožu po celej ploche oddelili od mäsa – tým pod kožou vytvoríme kapsu, ktorú budeme plniť mäsovou zmesou.
- Akonáhle uvoľníme kožu a vytvoríme priestor na náplň, opatrne do kapsy prstami vtlačíme hubovú plnku. Snažíme sa o to, aby bola vrstva náplne rovnomerne rozvrstvená. Do dutiny kuraťa vložíme vetvičky tymiánu.
- Cibuľu, zeler, fenikel, brokolicu a paradajky vložíme do Remosky a prilejeme víno. Kura položíme na zeleninu a osolíme.
- Priložíme pokrievku na pečenie a pečieme 90 minút. Na posledných 20 minút prikryjeme kura alobalom.
- Upečené kura vyberieme z Remosky a necháme cca 10 minút odstáť. Podávame s dusenou zeleninou, varenými alebo opečenými zemiakmi.