Lussekatter- kysnuté Luckine mačičky
Luckine mačičky sú tradičným švédskym adventným pečivom, ktoré sa pečie hlavne na sviatok Sv. Lucie.
Čo budete potrebovať
- 500 g hladkej múky
- 100 g masla
- 200 ml mlieka
- 50 ml 30% smotany na šľahanie
- 2 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 40 g droždia
- 0,1 g šafránu
- 1 lyžička kardamonu
- štipka soli
- hrozienka na ozdobu
Postup
Do misky vlejeme vlažné mlieko, rozdrobíme doň droždie a pridáme 1 lyžičku cukru. Rozmiešame a necháme vykysnúť kvások na teplom mieste. Medzitým si do hrnčeka alebo misky nasypeme šafránové nite a prisypeme k nim trošku cukru. Šafránové nite s cukrom rozdrvíme lyžičkou. Prilejeme smotanu a pomocou metličky miešame tak dlho, pokiaľ sa smotana rovnomerne nesfarbí. V kastrólku si rozpustíme maslo . Do misky preosejeme múku, pridáme vychladené , rozpustené maslo, šafrán premiešaný so smotanou, 2 vajcia, lyžičku kardamonu, zvyšok cukru a kvások. Všetko premiešame ( môžeme samozrejme použiť robot ) a nakoniec pridáme štipku soli. Vypracujeme pružné nelepivé cesto. Pokiaľ by sa cesto viac lepilo, tak do cesta prisypeme troška hladkej múky. Misku s cestom dáme na teplé miesto, prikryjeme utierkou a necháme minimálne hodinu kysnúť. Keď cesto vykysne, tak si ho preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme si ho na menšie rovnaké kúsky, z ktorých si vyvaľkáme tenké prúžky. Prúžky zrolujeme do tvarov mačičiek . Do hrnca Remoska Tria vložíme papier na pečenie, mačičky naň uložíme a necháme ich ešte cca 10 min kysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a ozdobíme hrozienkami. Prikryjeme pokrievkou a pečieme až kým sa povrch nesfarbí dozlatista. Upečené mačičky opatrne vyberieme z Remosky a necháme ich na mriežke vychladnúť.
Vo Švédsku tento deň ohlasuje príchod Vianoc. V skorých ranných hodinách chodia po Švédskych mestách a dedinách mladé ženy oblečené v dlhých bielych šatách a ponúkajú toto šafránové pečivo. Sviatok svätej Lucie sa oslavuje vo všetkých škandinávskych krajinách. Má korene aj u nás. Poďme spoločne tento deň rozžiariť krásne žltým, nadýchaným, kysnutým pečivom.