Domáce žemle na hamburger
Vynikajúce domáce žemle na poriadny hamburger
- Čas na prípravu 100 minút
- Doba varenia cca 20 minút
- Počet porcií 4
Čo budete potrebovať
250 g hladkej múky
250 g polohrubej múky
200 ml mlieka
3 vajíčka
100 g masla
1,5 lyžice krupicového cukru
20 g čerstvého droždia
1 lyžička soli
3 lyžice sezamových semienok
Postup
- Pripravíme si kvások: v malej miske zmiešame rozdrobené droždie s lyžičkou cukru a trochou vlažného mlieka. Misku prikryjeme utierkou a kvások necháme vykysnúť.
- Do misy od kuchynského robota preosejeme múku, pridáme vlažné mlieko, 2 vajíčka, zbytok cukru, soľ, zmäknuté maslo a vykysnutý kvások. Hnetacím hákom spracujeme cesto (minimálne 10 min).
- Misu s cestom zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 60 min.
- Po vykysnutí preložíme cesto na podložku , cesto rozdelíme na cca 10 kúskov, z ktorých vytvarujeme žemle.
- Zakryjeme ich utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme ho ešte cca 20 min kysnúť.
- Potom ho potrieme rozšľahaným vajcom , posypeme semienkami a pečieme v Remoske do zlatista.
- Tip: Pokiaľ chcete pripraviť čierne žemle, tak do cesta pridajte čierne potravinárske farbivo.