Čajový prsteň s čučoriedkami
Tradičný Švédsky Tearing, ktorý nie len skvelo chutí, ale aj úplne úžasne vyzerá. S Remoskou navyše jednoducho hračka.
Čo budete potrebovať
- 250 ml plnotučného mlieka,
- 100 g masla,
- 500 g hladkej múky,
- 2 žĺtky,
- ½ lyžičky kardamonu,
- 50 g kryštálového cukru,
- 1 lyžičku soli,
- 1 balenie sušeného droždia
- čerstvé čučoriedky,
- 400 g smotanový termizovaný syr typu Lučina,
- žervé,
- Palouček- prírodný termizovaný syr,
- práškový cukor,
- 1 žĺtko,
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu,
- škoricový cukor na posypanie
Postup
Na sporáku si v hrnčeku pri miernej teplote rozpustíme mlieko s maslom. Mlieko musí byť len vlažné; pokiaľ je horúce, tak ho necháme schladiť. Do misky vsypeme múku, kardamon, cukor, soľ, vložíme žĺtky a droždie. Vlažné mlieko s rozpusteným maslom vlejeme do misky a zapracujeme so suchými ingredienciami (môžeme použiť robot). Vypracujeme hladké cesto, ktoré uložíme do misky, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu. Cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.
Akonáhle cesto vykysne, tak si z neho na zľahka pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme obdĺžnik. Na obdĺžnik rozotrieme náplň, na ktorú naukladáme čerstvé čučoriedky. Obdĺžnik zrolujeme do tvaru rolády. Roládu opatrne presunieme na papier na pečenie a vytvarujeme si z nej kruh/prsteň. Obidva konce rolády k sebe pevne pritlačíme, aby sa nám pri pečení prsteň nerozpojil. Prsteň vložíme pomocou papiera na pečenie do Remosky. Nožničkami nastrihneme prsteň cca do 2/3 jeho výšky po celom obvode. Nastriháme pravidelne cca 5 cm od seba po celom obvode. Dávame pozor, aby sme prsteň neprestrihli až na spodný okraj. Prikryjeme utierkou a necháme opäť cca 20 minút kysnúť. Potom posypeme škoricovým cukrom, prikryjeme pokrievkou na Remosku, zapneme a pečieme cca 30 - 40 minút.
Upečený prsteň opatrne vyberieme z Remosky a na mriežke ho necháme vychladnúť.