Veľkonočný mazanec
Veľkonočný mazanec patrí neodmysliteľne na každý veľkonočný stôl.
Čo budete potrebovať
- 360 g polohrubej múky
- 100 g cukru
- 120 g rozpusteného masla
- 2 žĺtky
- 30 g droždia
- Štipka soli
- 200 ml vlažného mlieka
- Citrónová kôra
- Vanilkový cukor
- 50 g hrozienok ( vopred namočených v rume )
- Celé lúpané mandle
- 1 vajce na potretie
Postup
Do väčšieho hrnčeka si nalejeme 3 lyžice vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru, rozdrobené droždie a lyžicu múky. Zmes premiešame a necháme vzísť kvások ( cca 10-15 min ).
Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, štipku soli a premiešame. Ďalej pridáme kvások, žĺtky, rozpustené maslo, zvyšok vlažného mlieka a vanilkový cukor. Vypracujeme cesto. Pridáme citrónovú kôru, hrozienka a dôkladne premiešame.
Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme cca 1 hodinu kysnúť, až cesto zdvojnásobí svoj objem. Keď je cesto vykysnuté, preložíme ho z misy na dosku. Vytvarujeme z neho mazanec, ktorý necháme ešte cca 15-20 min kysnúť. Mazanec potrieme rozšľahaným vajcom a bohato posypeme mandľami.
Vložíme do Remosky, pečieme cca 15 minút, potom prikryjeme cesto vo vnútri Remosky kruhom z alobalu a pečieme ďalších 25 minút. Po 25 minutách pokrievku na pečenie vypneme, ale neodklápame ju z misy. Mazanec necháme dôjsť ešte cca 10 minút.