Tradičný americký jablkový koláč
Jablká a karamel, už sa vám zbiehajú sliny? Tento recept jednoducho musíte vyskúšať.
Čo budete potrebovať
- 350 g hladkej múky,
- 225 g studeného masla
- 5 lyžíc studenej vody
- 1/2 lyžičky soli
- vajce na potretie
- trstinový cukor na posypanie
- Náplň: 7-8 jabĺk
- 120 g trstinového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 -2 lyžice zemiakového škrobu,
- 2 lyžičky mletej škorice, plátok masla
- hlbšia zapekacia miska alebo forma s priemerom cca 24 - 25 cm
Postup
Zmiešame citrónovú šťavu, cukor a škoricu. Premiešame a necháme odležať aspoň 2 hodiny, aby jablká pustili šťavu. Do misy vsypeme múku so soľou a premiešame. Pridáme nakrájané studené maslo. Maslo s múkou rozdrobíme, pridáme chladnú vodu a vypracujeme cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme vychladiť do chladničky cca na 1 hodinu. Jablka dáme do cedidla a necháme z nich odkvapkať všetku šťavu. Šťavu vylejeme na panvičku, pridáme plátok masla a cukor. Na miernom plameni za stáleho miešania všetko uvaríme na hustý karamel. Karamel odstavíme z plameňa a necháme zakryté v teple. Jablka v mise premiešame so škrobom.
Vychladené cesto necháme odstáť pri izbovej teplote a rozdelíme si ho na dva rovnaké diely. Jeden diel rozvaľkáme na tenký guľatý plát, ktorý bude o cca 3 cm väčší ako zapekacia misa alebo forma. Druhý plát rozvaľkáme nakrájame ho nožom na pruhy cca 2 cm široké. Guľatý plát cesta opatrne namotáme na valček a prenesieme ho na zapekaciu formu alebo misku. Cesto narovnáme a rovnomerne ho rozprestrieme. Na dne cesto prepicháme vidličkou. Prebytočné okraje odstránime a očistíme. Do zapekacej misky vložíme na cesto jablká a prelejeme ich karamelom. Na povrchu jabĺk vytvoríme z pruhov cesta mriežku. Povrch koláča potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme cukrom. Zapekaciu misu alebo formu vložíme opatrne do Remosky. Môžeme ju podložiť papierom na pečenie s úchytmi, čo nám po upečení zaistí jednoduchšie vytiahnutie koláča z Remosky. Pečieme cca hodinu. Pokiaľ nám bude povrch koláče rýchlo hnednúť, tak naňho položíme kruh z alobalu.
Odporúčame piecť v Remoskách s úžitkovým objemom 4l.