Tradičné veľkonočné judáše
Veľkonočné judáše z kysnutého cesta sú najčastejšie pečené v tvare stočeného povrazu. Kreativite sa ale medze nekladú a dôkazom toho je aj naše veľkonočné pečenie.
Čo budete potrebovať
- 500 g polohrubej múky
- 100 g krupicového cukru
- 1 lyžička soli
- 50 g droždia
- 2 ks žĺtka
- 1 ks žĺtka na potretie
- 200 ml mlieka
- 120 g masla
- Hrozienka, klinčeky alebo nové korenie na ozdobenie
Postup
Do preosiatej múky s cukrom a so soľou rozdrobíme droždie, pridáme žĺtka a maslo, prilejeme vlažné mlieko, pridáme maslo a vypracujeme cesto- hustotou podobné tomu na mazanec. Cesto vložíme do misy, posypeme ho zľahka múkou, misu prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť, až zdvojnásobí svoj objem.
Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 20 kúskov a vyvaľkáme z nich asi 20 cm dlhé valčeky. Tvoríme rôzne tvary a necháme ich ešte cca 15 minút vykysnúť. Tvary vložíme do Remosky, potrieme žĺtkom premiešaným s trochou vody. Pečieme v Remoske cca 20 minút, až kým nemajú na povrchu krásnu zlatistú farbu.