Švédska tvarohová štóla
Ideálny vianočný dezert, ktorý by nemal chýbať na žiadnom stole. A ruku na srdce, pokiaľ na ňu máte chuť, nemusia byť ani Vianoce, kľudne si ju upečiete len tak.
Čo budete potrebovať
- 500 g polohrubá múka,
- 150 g práškový cukor ,
- 1 vanilkový cukor,
- 1 prášok do pečiva,
- 2 vajce, 200 g maslo,
- 100 g sekaných mandlí alebo orechov,
- 100 g hrozienok,
- 100 g kandizované ovocie,
- citrónová kôra z jedného citróna,
- 1 tvaroh,
- rozpustené maslo a práškový cukor na posypanie
Postup
Deň vopred si naložíme hrozienka a kandizované ovocie do rumu.
V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, pridáme cukor, vajce, zmäknuté maslo, tvaroh a vypracujeme hladké cesto. Do cesta zapracujeme citrónovú kôru, mandle alebo orechy, hrozienka a kandizované ovocie. Cesto prikryjeme a necháme cca 30 minút pri izbovej teplote odležať. Z cesta si na ľahko pomúčenej pracovnej ploche vytvarujeme štólu, ktorú si pomocou papiera na pečenie vložíme do Remosky. Prikryjeme pokrievkou a pečieme cca 30 minút. Upečenú štólu uložíme na mriežku a potierame ju rozpusteným maslom , ktoré necháme do cesta vsiaknuť a husto ju posypeme práškovým cukrom.
Z cesta môžeme pripraviť 1 veľkú štólu, prípadne si cesto môžeme rozdeliť na polovinu a upiecť si 2 menšie štóly.