Kysnutá babka
Tradičný slovenský kysnutý koláč, ktorý vás dostane.
Čo budete potrebovať
- 15g čerstvého droždia
- 40g krupicového cukru
- 70ml vlažného mlieka
- 320g hladkej múky
- 1 vajce
- Citrónová kôra
- 60g masla
- Štipka soli
Plnka
- 100g mletého maku
- 200ml mlieka
- 1 lyžička mletej škorice
- 35g krupicového cukru
- 60g čokolády na varenie
- 1 lyžica marmelády
- 1 lyžica rumu
Postup
Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu.
Najprv si pripravíme kvások. Do misky si rozdrobíme kvasnice, pridáme lyžičku cukru, 2 lyžice vody a asi polovicu vlažného mlieka. Všetko spolu rozmiešame, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kvások vykysnúť.
Do misky ( môžeme použiť aj robot ) dáme zvyšnú múku, cukor, mlieko, soľ, citrónovú kôru a vajíčko. Pridáme vykysnutý kvások a rozpustené maslo. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto.
Vymiesené cesto vložíme do misy, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť cca 40- 60 minút.
Pripravíme si plnku. V hrnci povaríme mletý mak, mlieko, cukor, škoricu, rum, marmeládu. Miešame cca 15 minút a nakoniec necháme v zmesi roztopiť čokoládu.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme do štvorca, potrieme náplňou a zrolujeme ako roládu. Roládu pozdĺžne narežeme a spletieme do vrkoča. Ten dáme do zapekacej formy a necháme ešte cca 20-40 min kysnúť. Potom vložíme do Remosky a pečieme cca 40 minút dozlatista.