Kringel s lieskovými orechmi
Ďalší variant pre náš najobľúbenejší vianočný dezert.
Čo budete potrebovať
- 300g hladkej múky
- 150 ml mlieka
- 15g čerstvé droždie
- 30 g maslo
- 1 žĺtok
- 1 PL cukru
- štipka soli
Maslová náplň:
- 250g zmäknutého masla
- 200g kryštálového cukru alebo trstinového
- 1 lyžička škorice na ozdobenie
- lúpané lieskové oriešky
Postup
vykysnúť kvások. Medzitým si odvážime múku, pridáme zmäknuté maslo ( nakrájané na plátky ), žĺtok a cukor. Pridáme kvások. Vypracujeme pružné cesto, ktoré uložíme do misy a zľahka posypeme múkou. Misu prikryjeme utierkou a cesto necháme na teplom mieste kysnúť cca hodinu.
Medzitým si pripravíme maslovú náplň. Zmäknuté maslo zmiešame s cukrom a škoricou.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Z cesta vyvaľkáme tenký obdĺžnik, ktorý rovnomerne potrieme maslovou náplňou a zrolujeme ho do valčeka. Zrolovaný valček rozkrojíme pozdĺžne na polovicu. Obidva konce spojíme a prekladáme ich cez seba. Kringel spojíme pevne do tvaru kruhu, aby sa nám pri pečení nerozpojil.
Na vrch dáme pokrájané lúpané lieskové orechy.
Do hrnca Remoska Tria vložíme papier na pečenie a vytvarovaný kringel naň opatrne položíme. Prikryjeme pokrievkou a pečieme cca 25 minút.
Upečený kringel vytiahneme z Remosky a na mriežke ho necháme vychladiť.